marți, 4 august 2009

Capodopera zilelor noastre






THE LORD OF THE RINGS

…SAU CAPODOPERA CEA MAI DE PRET A GENULUI FANTASTIC

Distributia:
Sean Astin
Elijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Liv Tyler
Orlando Bloom
Regizor:
Peter Jackson

Sunt filme la care te uiti doar ca sa ai o ocupatie, sunt filme la care te uiti cu un anumit interes, sunt filme bune, unele chiar foarte bune si…si mai este The Lord Of The Rings, trilogia scrisa de J.R.R. Tolkien si ecranizata cu o maiestrie aproape dumnezeiasca de catre Peter Jackson. De fapt, trilogia chiar nu prea se incadreaza in sfera filmelor…a creatiilor Hollywoodiene, este o capodopera, alaturi de picturile lui Michelangelo , de sunetele lui Beethoven, de sculpturile lui Brancusi.

Toate cele 3 parti au un farmec aparte, o actiune ce te tine cu sufletul la gura in fiece secunda, suspans si tensiune greu de suportat la prima vizionare, spun asta deoarece , desi nu imi aduc aminte cum am reactionat cand l-am vazut prima data, dupa n vizionari, mie imi provoaca in continuare o tensiune aparte.

Prima parte, The Fellowship of the Ring prezinta inceputul calatoriei hobbit-ului Frodo Baggins spre Muntele de Foc , alaturi de o Fratie unita pentru acelasi scop. Tentatiile Inelului reusesc intr-un final sa separe uniunea pe 2 planuri in finalul primei parti: pe de o parte Frodo impreuna cu bunul tovaras Samwise Gamgee iau calea Mordor-ului , iar pe de alta regele neincoronat Aragorn, alaturi de elful Legolas si piticul Gimli pornesc in cautarea celorlati 2 hobbiti, rapiti de orcii lui Saruman – Merry si Pippin. Momentul psihologic care mi-a ridicat si mie pulsul enorm il reprezinta caderea lui Gandalf in intunericul minelor din Moria.


Partea a 2 a a trilogiei – The Two Towers – continua actiunea din prima parte, cu Frodo si Sam apropiindu-se de Mordor, dar nu singuri , ci ajutati de misterioasa creatura Gollum careia cel care pastra inelul ia si redat vechiul nume : Smeagol. In celalat plan, Aragorn si ceilalti doi tovarasi reusesc sa ii gaseasca pe hobbitii rapiti, asta cu ajutorul lui Gandalf, renascut drept Gandalf cel Alb. In aceasta parte incepe si adevarata batalie dintre oameni si intunericul aliantei celor 2 turnuri: Mordor si Isengard.

Ultima parte si cea mai spectaculoasa – The Return Of The King - are o incarcatura emotionala ce atinge cote paroxistice in anumite momente. Drumul lui Frodo devine din ce in ce mai greu si primejdios, cu atat mai mult cu cat el renunta la Sam, care datorita incapatanarii si loialitatii reuseste sa il salveze si mai apoi sa il poarte pe Frodo pana la intrarea in Muntele de Foc, unde micul hobbit si Gollum poarta o lupta incredibila, zic eu, pentru inel. Pe de alta parte, Aragorn prin puterea sabiei Narsil, cea care il infranse odata pe Sauron, reuseste sa tina in picioare Minas Tirith, orasul regilor, si mai apoi sa ii ofere cale libera lui Frodo pana la munte. Distrugerea inelului coincide cu cea a lui Sauron si astfel Pamantul de Mijloc este salvat.

Pentru mine nici o alta creatie cinematografica nu poate concura cu ceea ce a reusit P. Jackson: o poveste extraordinara, efecte speciale de vis, sunete inegalabile si o prestatie a actorilor demna de toata lauda !!!

1 comentarii:

lwr spunea...

fainut...tine-o tot asa!!la cat mai multi vizitatori:p

Trimiteți un comentariu

© Addicted 2 Movies - Template by Blogger Sablonlari