In 2004, cei de la ABC au venit pe piata serialelor cu o noua provocare. O incercare ce timp de 6 ani a tinut sute de milioane de telespecatori cu sufletul la gura. Atunci au lansat "Lost", cel mai de succes serial din noul mileniu (la bataie, ce-i drept cu Prison Break si alte 2-3 care au ratinguri incredibile).
Povestea o stiti probabail: un serial plin de mister si aventura. Zborul Oceanic 815 de la Sydney spre Los Angeles se prabuseste pe o insula in Oceanul Pacific, iar supravietuitorii,care isi pierd treptat speranta ca cineva ii va salva, sunt fortati sa-si descopere forte nebanuite pentru a putea supravietui. Treptat, acestia descopera ca insula nu este una obisnuita si incearca sa-i rezolve misterele si sa se adapteze.
Filmul este presarat de Flashback-uri, fapt ce ajuta la o cunoastere mai buna a personajelor si a unor actiuni ale lor. Timp de sase sezone am stat cu ochii lipiti de TV sau monitorul de PC savurand fiecare episod ce era lansat saptamana de saptamana. Si nu regret deloc, nu am pierdut timp, ci cred - ba chiar sunt sigur ca am invatat multe din intamplarile personajelor.
Prezentarea sezoanelor...o amintire dulce-amaruie:
Seria întâi a debutat în Statele Unite pe 22 septembrie 2004 şi a constat în 24 de episoade. Supravieţuitorii prăbuşirii zborului Oceanic 815 sunt naufragiaţi pe o insulă aparent pustie, fiind nevoiţi să coopereze pentru a rămâne în viaţă. Supravieţuirea lor este pusă, însă, în pericol de entităţi misterioase,printre care se numără urşi polari, o creatură nevăzută care bântuie jungla şi locuitorii răuvoitori ai insulei, cunoscuţi sub numele de „ceilalţi”. Naufragiaţii se întâlnesc cu o franceză care naufragiase pe insulă cu şaisprezece ani în urmă şi găsesc un chepeng misterios de metal îngropat în sol. Se încearcă părăsirea insulei pe o plută.
Seria a doua a debutat în Statele Unite şi Canada pe 21 septembrie 2005 şi a constat în 23 de episoade. Cea mai mare parte a poveştii, care continuă la 44 de zile după prăbuşire, se axează pe conflictul principal dintre supravieţuitori şi „ceilalţi”, lupta dintre credinţă şi ştiinţă fiind tema mai multor episoade. Deşi sunt rezolvate unele mistere, apar noi întrebări. Sunt prezentate noi personaje, printre care supravieţuitorii din coada avionului şi alţi locuitori ai insulei. Sunt divulgat mai multe informaţii despre „mitologia” insulei şi trecuturile supravieţuitorilor. Este explorat chepengul, fiind dezvăluită existenţa Iniţiativei DHARMA şi a finanţatorului ei, Fundaţia Hanso. Pe măsură ce se dezvăluie adevărul despre misterioşii „Ceilalţi”, unul din supravieţuitorii accidentului îi trădează pe ceilalţi naufragiaţi, iar motivul aparent al prăbuşirii avionului este dezvăluit...
Seria a treia a debutat în Statele Unite şi Canada pe 4 octombrie 2006 şi a conţinut 23 de episoade, prezentate în două blocuri: o parte iniţială, de toamnă, constând în şase episoade, şi o a doua parte, constând în şaptesprezece episoade consecutive, începând cu februarie 2007. Firul narativ a fost reluat de la a 67-a zi după prăbuşirea avionului. Apar noi personaje, atât în tabăra supravieţuitorilor, cât şi în cea a „celorlalţi”. Pe final, începe războiul dintre naufragiaţi şi "Ceilalţi", iar fiecare tabără are spioni din cealaltă. De asemenea, supravieţuitorii intră în contact cu echipajul trimis pentru a-i salva.
Sezonul patru a fost planificat să aibă 16 episoade, şi să fie difuzat în America de Nord din ianuarie 2008. Din cauza grevei scenariştilor, seria a avut doar 14 episoade, 8 filmate înainte de grevă, şase după grevă. Acţiunea s-a concentrat asupra modului în care supravieţuitorii au reacţionat faţă de echipajul navei "Kahana" sosit pe insulă, şi cu plecarea de pe insulă a unui grup de naufragiaţi intitulat Oceanic Six. Din ultimul episod al sezonului precedent, şi în marea majoritate a episoadelor acestei serii, scenariştii au introdus în locul scenelor cu imagini din trecutul personajelor, imaginile din viitorul acestora.
Seria a cincea a debutat în Statele Unite şi Canada în ianuarie 2009 şi a conţinut 17 episoade. Prima parte a sezonului urmăreşte povestea naufragiaţilor rămaşi pe insulă, care călătoresc în timp în diverse perioade, până când se stabilizează în anul 1977, unde se înrolează în Iniţiativa DHARMA. A doua parte prezintă povestea celor şase care părăsiseră insula, până la revenirea lor pe insulă, în urma unui alt accident al unui avion.
Sezonul 6 - ultimul...a fost partea din serial care a inchis un cerc, lupta finala si raspunsurile a zeci si zeci de intrebari ce s-au adunat in toti cei 6 ani. A fost lupta dintre bine si rau, dintre om si natura, dintre om si supranatural, dintre Rai si Iad.
A fost un sezon in care Jack si-a gasit calea, aceea de a fi liderul pe care toti l-au ales la inceput, a acceptat rolul si l-a dus la bun sfarsit. Nu a renuntat la nici un prieten, la nici un coleg de suferinta, indiferent ca acesta era pierdut, condamnat, blestemat. Acum am vazut si povestea lui Jacob si a lui MIB - fratele ratacitor, rasculatul - fumul negru.
Toata nebunia cu lumile paralele, cu cele doua planuri in care erau prezentati a insemnat doar expunerea unei realitati pe care ei si-au creat-o dupa moarte, fiecare avand in mintea sa imaginata o anumita evolutie posibila, o misiune in viata reala pe care nu puteau sa o mai duca la bun sfarsit. Intalnirea din final, adunarea eroilor a fost epica, locul de revedere si de acceptare a mortii, a trecerii in viata de apoi a fost, evident, unul simbolic...o biserica. Iar cel care a oficiat slujba Christian Sheperd (pastorul crestin) i-a ghidat lui Jake ultimele clipe dintre cele doua lumi.
Multi nu au inteles serialul, majoritatea nu au priceput finalul, insa toti l-au iubit, indiferent de cum a fost incheiat. Nu trebuie sa traiasca toti fericiti pana la adanci batraneti pentru a aprecia un film, un serial. Pe langa ochiul care s-a deschis si a acceptat provocarea in episodul-pilot, pe langa cel inchis prin care a acceptat finalul calatoriei, am invatat un singur lucru important, o lectie de viata ce trebuie predata in orice comunitate, stat, pe orice continent. Vorbele lui Jack din sezonul 1 : " If we will not stay togheter, we will die alone"...au avut un impact prea mare ca sa nu fie luate in seama. De murit au murit toti, unii singuri, multi in bratele altora, ba chiar Jack a murit nu singur, cum s-ar crede, ci alaturi de Vincent. Insa cel mai important e ca, indiferent ca a fost un serial, o fictiune, s-a expus faptul ca in fata unei tragedii nu poti supravietui decat daca ai puterea sa colaborezi, sa convietuiesti, sa comunici, sa accepti.
Pentru mine a fost o onoare sa urmaresc serialul, numai eu stiu cat asteptam fiecare saptamana in care aparea un episod nou, a fost un drog, unul placut, unul binefacator. Cu asta inchei si spun: jos palaria tuturor actorilor, scenaristilor, cameramanilor, designerilor, celorlalti oameni din staff si nu in ultimul rand...jos palaria in fata lui J.J. Abrams, creatorul universului "Lost"!
vineri, 28 mai 2010
Lost...the journey ends
Abonați-vă la:
Postări (Atom)